Zestien minuten bier

 

Duitsers en Oostenrijkers kennen ‘sieben-minuten-bier’. De Duitse manier van bier tappen gaat, in tegensteling als bij ons, in meerdere etappes. Omdat het getapte schuim op het bier telkens rust krijgt, wordt een lobbige toef op het bier gecreëerd. En omdat er door het bij tappen telkens koolzuur uit het bier geslagen wordt kan je er meer van drinken. Omdat dit hele proces van één glas bier tappen zo’n zeven minuten in beslag neemt worden de bieren ook wel, liefkozend, sieben-minuten-bieren genoemd. Je zal maar dorst hebben…

 

Op zondag 16 oktober is er weer het jaarlijkse bockbierfestival in Proeflokaal De Boom. We schenken meer dan twintig verschillende bockbieren, boven in de receptieruimte van het biermuseum hebben we een vintage bockbierbar én tijdens deze editie introduceer ik een zestien-minuten-bier. Welk bier dat is houd ik nog even geheim, maar het zal in ieder geval geen bier zijn wat rust krijgt tijdens het tappen. In de vintage bockbierbar sluiten we om 17:00 uur een zeer speciaal fust aan. Het is een bockbier dat vele jaren de tijd heeft gekregen om te rijpen en daardoor een hele mooie smaak heeft ontwikkeld. Verwacht een licht geroosterde smaak, rond en diep, wat zoetigheid en weelderige smaken van rozijnen en rode port.

 

De liefhebbers staan letterlijk in de rij voor dit bier. Dat is niet zo gek, want er zijn niet zoveel fusten die de kans krijgen om meerdere jaren te rijpen. Bier is immers niet om naar te kijken zeg ik altijd maar. En op is op, want er is maar één fust. Vanaf het moment dat hij aangesloten wordt kunnen we in een stuk doortappen. De ervaring van eerdere jaren leert dat het fust binnen no time leeg is. Inderdaad, dat duurt precies zestien minuten.

 

Richard