Één van de grootste bierbrouwerijen die Alkmaar heeft gekend

Bierbrouwerij de Boom werd opgericht in 1647 en was een van de grootste bierbrouwerijen die Alkmaar heeft gekend. Gevestigd in een prachtig 17de eeuws pand op de hoek van de Houttil. De naam ‘de Boom’ verwees naar het hefboomsysteem “de waterboom”. Een klein hefboomsysteem waarmee de tonnen vanuit de boten op de kade werden gehesen. Na 103 jaar actief te zijn geweest sloot de brouwerij in 1750 zijn deuren, maar de ziel van de brouwerij bleef behouden. In 1986 werd "Proeflokaal de Boom" geopend door Freddy Heineken. En tot de dag van vandaag vloeit het bier rijkelijk en wordt er gelachen en genoten.

Leuk om te weten:

In de 16’de en 17’de eeuw werd bier gedronken zoals wij nu water drinken. Het grachtenwater was niet zuiver, omdat hier vrijuit alles in geloosd werd. Regenwater was niet altijd voorradig. Omdat bier van duinwater werd gebrouwen, was dit een gezond alternatief. Eeuwenlang werd zuiver duinwater in tonnen op boten naar de Alkmaarse bierbrouwerijen vervoerd. 

Alkmaar kende in deze tijd meerdere brouwerijen, zoals De Gryeckse A, De Burg, de Witte Leeuw, ‘t Lam en de Boom. Verschillende Alkmaarse straatnamen verwijzen nog naar dit Alkmaarse bierverleden zoals de Bierkade en de Huigbrouwerstraat. De accijnstoren aan de Bierkade diende voor het innen van de accijnzen op het bier.