Bier zit diepgeworteld in onze cultuur, geschiedenis en de Nederlandse taal. Alleen zijn we ons daar niet altijd meer van bewust. Zoals ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet’ betekent ‘Iets wat goed is en goed bewaard wordt, verliest zijn waarde niet’. De herkomst van dit gezegde komt uit onze biergeschiedenis. Vroeger werd bier erg jong gedronken. Zo jong dat het vaak nog niet eens was uitvergist. Als het bier langer bewaard moest worden ging het in houten vaten. Als het vat goed was afgevuld kon het bier een aantal maanden bewaard worden.

Tijden veranderen. Sinds 1870 werken bierbrouwers niet meer alleen met wilde gisten (die zich minder makkelijk laten sturen tijdens de vergisting), maar ook met gecultiveerde gisten. Deze typen gisten geven veel controle over het vergistingsproces, zodat bierbrouwers in staat zijn om bier van veel constantere kwaliteit te brouwen.

Door bieren in flessen, fusten en blikken af te vullen kan bier niet meer bederven. Er komt immers geen zuurstof meer bij. Ok, sommige bierstijlen lenen zich beter om te laten rijpen dan andere biersoorten. En de smaak van het bier kan veranderen door veroudering of door invloed van licht, maar je zal nooit ziek worden van het drinken van bier dat over datum is. “Waarom staat er dan een THT-datum op een fles bier?” hoor ik je -terecht- denken. Dat komt simpelweg door regelgeving van de EU. Die zegt dat alle alcoholische dranken van minder dan 10% alcoholvolume een THT-datum moeten hebben. Er zijn dus een aantal soorten bier die geen THT op de fles of het fust hoeven te hebben. Je komt slechts een paar brouwers tegen die daar gebruik van maken. Zij gebruiken de THT-datum op de fles of het bierfust namelijk als kwaliteitsgarantie. De THT die op het bier vermeld staat zegt eigenlijk: ‘De brouwer garandeert dat de smaak van het bier, in ieder geval tot de betreffende datum, zo is als hij of zij het bedoelt heeft.’

Ondanks dat er ook liefhebbers van ‘overdatumbieren’ zijn, verkopen wij bij Proeflokaal De Boom bieren die de THT gepasseerd zijn -uiteraard- niet. Na zo’n lange sluiting zoals we de afgelopen maanden hebben meegemaakt is het onvermijdelijk dat er een aantal bieren over de THT-datum gegaan zijn. Wat we daarmee doen? We maken er bierstroop van!

Bierstroop is te maken van alle soorten bier. Over datum, geoxideerd, muf… het maakt niet uit. Het bier wordt eerst in een grote pan ingekookt om een krachtige granige smaak te krijgen. Daarna wordt er suiker aan toegevoegd om, eenmaal afgekoeld, een heerlijke zoet/rinse stroop over te houden. Deze specialiteit is enorm lekker bij een puntje abdijkaas, in de yoghurt, in een exotische (bier)cocktail of gewoon op een bruine boterham.

Al trek gekregen? Proeflokaal De Boom heeft al een zalige bierstroop voor je gemaakt en in mooie flessen afgevuld.

 

Proost!

 

Richard Moerkerk