Proeven proeven proeven

Hier de laatste column voor dit jaar. Lees en geniet!

Proeven, proeven en proeven… Om daarna nooit meer iets anders te willen.
Het leven van een biersommelier bestaat uit proeven, proeven en nog eens proeven. Dat klinkt heel leuk en lekker en dat is het in de meeste gevallen ook. Maar niet altijd…

Een van de taken van sommeliers is het maken combinaties tussen dranken en gerechtjes. Mijn hoofd is één grote databank van smaken van bieren en gerechten die ik al eens geproefd heb.

Bij het maken van een bierpairing maak ik altijd eerst een voorstelling van een combinatie in mijn hoofd. Daarna maak ik het gerechtje en proef het bier erbij. Het doel is om de smaken van het bier beter naar voren te laten komen en tegelijkertijd de smaken van het gerechtje beter te laten smaken.
Daarbij kan het kleinste verschil -in bijvoorbeeld schenktemperatuur of type glas- het onderscheid maken tussen een ‘mwah’ combinatie en een ‘ik zou nooit meer iets anders willen!’ ervaring.

Maar zonder voor te proeven weet je niet wat je je gasten voorzet en dus is proeven noodzakelijk.
Heel soms komt het voor dat een combinatie niet werkt zoals ik bedacht heb. In het meest gunstige geval krijg je dan een ‘mwah’ ervaring, maar het kan ook dat of het bier, of het gerechtje een vervelende bijsmaak krijgt. En je raad het al… dan gaat de lol wel van het proeven af.

Gelukkig komt het vaker voor dat de combinatie wel doet wat ik er van verwacht had ��
Het combineren van bier en spijs wordt helemaal een feest als er in het gerechtje bier verwerkt is.

Een klassieke vuistregel zegt dat de combinatie van het gerechtje en het bier dat erin gebruikt is
nooit mis kan gaan. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet zo creatief en soms zelfs een beetje saai. De smaak van het bier in het gerecht verandert immers door de andere gebruikte ingrediënten. De kunst is om een spannend trio’tje te maken door er een ander bier bij te serveren.


In de periode tussen kerst en oud & nieuw maken we bieroliebollen à la De Boom. In het recept voor de oliebollen gebruik ik een donker bier met rijke karamel smaken, wat winterse specerijen en sinaasappel. De variant met rozijnen en krenten combineert te gek met de Brand Dubbelbock of onze eigen warme glühbier. Drink bij de naturel bieroliebollen een fruitig/kruidige tripel als de Westmalle of Straffe Hendrik en je zal gegarandeerd nooit meer iets anders willen!


Bestel je bieroliebollen en glühbier nu HIER

 

Alvast fijne dagen en proost!

 

Richard