Proeverij voor het goede doel

 

Elke donderdag houd ik een bierproeverij met collega’s. Voor deze proeverij kan niemand zich inschrijven, hij is alleen voor onszelf. De regels voor de proeverij zijn eenvoudig, die zijn er namelijk niet. Behalve dat niemand die aan de proeverij mee doet het te proeven bier al eens gedronken mag hebben. Doorgaans zijn we met z’n drieën. Om de beurt verzorgt één van de drie de bieren. Leuk, want een collega kiest misschien voor een ander etiket uit het bierschap dan ik of neemt bijvoorbeeld een lokaal bier van tijdens zijn of haar vakantie mee.

 

Bij bier is de beleving erg belangrijk, dus natuurlijk hoort er uitleg over het bier bij. Zelf vind ik het leuk om wat minder bekende bierstijlen in de proeverij te gebruiken, zodat ik daar ook wat uitleg over kan geven. Die toelichting kan zijn over waar nou die donkere -of juist lichte- kleur in het bier vandaan komt, waarom dit bier uitgesproken bitter of zoet is, of wat bijvoorbeeld de bierstijl ‘winterbier’ precies inhoudt.

 

Nu de wintertijd weer aanbreekt wordt er weer meer donker en zwaarder bier gedronken. Winterbier is daar een sterke variant van, die bovendien op smaak gebracht kan worden met specerijen als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember. Ook worden toevoegingen als honing en ahornsiroop, of zelfs vruchten als dadels en vijgen gebruikt. Dit alles zorgt voor hele rijke bieren in zowel smaak als alcoholpercentage, waar men rustig van geniet tijdens het opwarmen na een winterse wandeling. Of tijdens een proeverij natuurlijk. Want door te proeven blijven we nieuwe brouwerijen, bierstijlen en smaken ontdekken. Zo blijven we leren en in mijn vak zou ik nooit uitgeleerd willen zijn.   

 

Proost!

Richard Moerkerk