Leven in de brouwerij

De grootste brouwerij die in Alkmaar bestaan heeft is bierbrouwerij De Boom. Deze brouwerij is opgericht in 1647 en was actief tot 1750. De naam ‘De Boom’ is een verwijzing naar het systeem waarmee tonnen water op de kade gehesen werden en het bier op schepen geladen werd, zodat het geëxporteerd kon worden naar de dorpen in de Noordkop.

 

Sinds 1986 is in het pand van de oude bierbrouwerij Nationaal biermuseum De Boom gevestigd.

Het museum is een verzamelplaats van attributen uit de bierwereld. Er staat onder andere een schrootmolen van de Alfa brouwerij, een eeuwenoude bar van de Minerva sociëteit en een deel van oud vergistingsvat, vroeger ‘Jopen’ genoemd. Zoals alle publieke gelegenheden is het biermuseum tijdens de lockdown gesloten en staat de inventaris stof te vangen. Maar heel eerlijk gezegd deed het dat ook al toen het museum nog geopend was. Ondanks dat bier de laatste jaren enorm populair geworden is raakte het biermuseum sleets en ouderwets. Tot kortgeleden…

 

Een nieuw bestuur van het museum begon met frisse plannen te brouwen.

En het blijft niet bij plannen, want stoffige brouwregisters en oude flessen bier maken plaats voor een geheel vernieuwd interieur. Een vernieuwde expositie, geurzuilen en een lichtplan doen binnenkort oude tijden herleven, zodat u zich in brouwerij De Boom van weleer waant. Zo ziet, voelt en ruikt u hoe bier gebrouwen werd en wordt en kunt u de rijke bierhistorie van Alkmaar ontdekken. Want zoals ik wel vaker zeg: Alkmaar is niet alleen een kaasstad, maar vooral een bierstad! Nu een aantal actieve Alkmaarse bierbrouwerijen steeds meer nationale en internationale waardering krijgen ligt de toekomst voor Alkmaar open om zich weer als bierstad te profileren. En met een actief en dynamisch biermuseum komt er letterlijk weer leven in de brouwerij!

 

Proeflokaal De Boom

Samen met een schitterend vernieuwd terras en een -in vorige lockdown- geschilderd interieur van Proeflokaal De Boom krijgt ons pand weer de uitstraling die het verdient. Want wij van het proeflokaal staan ook al in de startblokken. Voorzien van een nieuwe bierkaart en ongelooflijk veel zin om onze gasten weer te mogen ontvangen. Zo is het gehele pand van de vroegere brouwerij De Boom niet alleen een historisch monument, maar blijft Alkmaars bierverleden ook in de toekomst leven.

 

Proost!

 

Richard Moerkerk

 

Klik HIER voor meer informatie over het Biermuseum