De alcoholvrije maand

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van brouwerij Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- en citroenschillen en de smaken daarvan sluiten naadloos aan bij de citrussalade. De moutige smaken van het bier onderstrepen de hartige smaak van de steak tartaar, terwijl het aardse van de pijnboompitjes verdieping geeft aan de pairing.

Een klein detail: de Lowlander wit is een 0.0% bier. Een heel smaakvol 0.0 bier, dat kan gelukkig tegenwoordig gewoon. De feestdagen zijn geweest, de horeca nog steeds gesloten en nieuwjaarsborrels schier onmogelijk dit jaar. Traditioneel gezien is januari voor veel mensen al een alcoholvrije maand, wat nu door de omstandigheden alleen maar makkelijker vol te houden is. De bieren van tegenwoordig voorzien veel beter in het alcoholvrije en alcoholarme segment dan een aantal jaar geleden. Gelukkig, want als biersommelier houd ik van smaak. En als men even geen -of minder- alcohol wilt drinken, mag men wel blijven genieten, toch?!

Alcohol is van nature een smaakdrager, het heeft jaren geduurd voordat brouwers het voor elkaar kregen om smaakvolle, alcoholvrije bieren te creëren. Maar gelukkig is de brouwtechniek zo ver dat men een smaakvol bier kan brouwen zonder alcohol.

Een verse Playground Non Alcoholic IPA van vandeStreek is nog zo’n alcoholvrij alternatief. Als u er een dessertje van ‘arroz con leche’ en mandarijnen sorbet bij serveert, springen de met tranen van geluk u in de ogen. De smaken van alcoholvrije en alcoholarme bieren kloppen tegenwoordig en lenen zich perfect voor een gave bierpairing. Experimenteert u eens met een bijpassend hapje of gerecht. Als u de juiste combinatie serveert zal u weten dat u alcoholvrij drinkt, maar de smaak zal niet onderdoen voor een bier mét alcohol.

Proost,

Richard Moerkerk