Mag ik er nog wat naast?

 

Mijn middelbare schooltijd was een pracht tijd. Mijn beste vriend was klasgenoot Martin. We deelden dezelfde passies voor muziek, humor en uitgaan… een gouden combinatie. Het was de tijd dat je nog als zestienjarige de kroeg in mocht, dat deden we dan ook graag. En de tijd van Jiskefet, het absurdistisch-satirische TV programma van Herman Koch, Kees Prins en Michiel Romeyn. Jiskefet werd na elke uitzending door hele volksstammen nagedaan op kantoren, studentenhuizen en dus ook door ons, want Martin en ik keken elke aflevering van Jiskefet. Nog steeds is regelmatig ergens “Goeiesmorregens deze morgen!” of een “Hey, lullo…” te horen. Na de middelbare school begon ik aan de hotelschool, Martin ging toerisme studeren. Maar we bleven bevriend, ook toen Martin later naar Spanje verhuisde.

 

Vorige maand was ik jarig en op mijn verjaardag werd er een pakketje gebracht. Erin zat een boek, de biografie van Michiel Romeyn. Het bleek een cadeau van Martin, wat hij vanuit Spanje had geregeld omdat hij niet op mijn verjaardag aanwezig kon zijn.

 

Later zit ik op de bank het boek te lezen terwijl ik naar mijn glas bier op tafel reik. Door de combinatie van bier en het boek denk ik aan de aflevering van Jiskefet waarin Michiel in een muskietenpak als figurant op moet komen terwijl Kees Prins -op de melodie van ‘Me ne quitte pas’- ‘Ne muskietenpak’ speelt. In plaats van het toneel op te komen staat de man in het muskietenpak zich te bezatten aan de bar, terwijl hij na elke slok tegen de barman roept: “Mag ik er nog wat naast?!”. Ik kijk weer naar mijn bier, moet lachen om de gedachte aan de scène en denk aan een kopstootje.

 

Bij een bierpairing match ik vaak bier bij een gerecht of een hapje, maar waarom zou ik bier niet met een sterke drank combineren? Niet het pilsje met een jonkie ernaast, maar een smaakvolle pairing van een stevig bier en een borreltje. Er zijn brouwers die hun bieren op jenevervaten, wijnvaten, portvaten of rumvaten laten rijpen. Vanzelfsprekend krijgt het bier daardoor smaaknuances van de betreffende drank mee. Het uitgangspunt is dat het de smaak van het bier verrijkt. Maar om die smaak te verrijken hoeft de drank niet in het bier te zitten natuurlijk en kan er dus ook prima naast staan. Interessant om te gaan ontdekken wat mooie combinaties zijn! Met die gedachte lees ik weer verder en krijg een appje van mijn oom. Of ik zin heb in een bier en whisky proeverij volgende maand. Dit kan geen toeval zijn, hier moet ik mee aan de slag. Ik leg mijn boek weg en met de aankomende proeverij in gedachten wandel ik naar het café. Aan de bar geniet ik van een heerlijke dubbelbock en ik denk weer aan de man in het muskietenpak. Ik kan m’n lach niet onderdrukken als ik mezelf erop betrap dat ik Jiskefet toch weer een beetje persifleer. “Barman, mag ik er nog wat naast?”

 

Proost!

Richard Moerkerk