Alles of niets

Kees is een gast waarvan je precies weet wat ie wilt. Als ik hem aan zie komen schenk ik alvast een Grimbergen dubbel in en zet ik een schaaltje nootjes klaar, zodat er een mooi glas bier klaarstaat als Kees aanschuift. Fijn voor Kees, hij geniet van de persoonlijke aandacht. Iedereen in het team weet wat hij drinkt en iedereen weet dat hij er graag wat nootjes bij heeft. Soms laat ik Kees eens een ander bier proeven, als ik denk dat dat bier ook bij em in de smaak valt. “Lekker, maar ik kom toch altijd weer terug bij mijn lievelingsbier…” zegt Kees dan.

Vorige week kwam Kees binnenlopen. “Doe maar geen nootjes vandaag…” riep Kees, terwijl ik net een schaaltje vol wilde scheppen. “…ik wil een beetje afvallen. Hoe is jou dat gelukt? Minder bier drinken zeker?” Ik heb een vrij bourgondisch leven en ik ben een gulzige genieter. Bier is mijn werk en juist daarom let ik eigenlijk altijd wel op wat ik eet en wat ik drink. Toch was het afgelopen half jaar lastig om controle te houden over mijn gewicht, dat zal vast voor sommigen wel herkenbaar zijn. Ik raak met Kees in gesprek en hebben het over bier, eten en sport. Gek genoeg heb ik tijdens de lockdown weinig gesport. Ik wilde wel, maar het kwam er niet altijd van. Ik loop graag hard. Drie keer in de week en langere afstanden. Als ik maar tijd heb om 5 kilometer hard te lopen sla ik sneller over dan dat ik toch even een klein rondje ga lopen. “Het is bij jou alles of niets, hè?” zegt Kees.

Kees is analist van beroep. Later denk ik na over de woorden van Kees. Inderdaad, elke keer als ik een bier tap probeer ik hem nog mooier te tappen dan de vorige. Als ik een bier & spijs combinatie voorproef en ik denk “Mwah, het smaakt wel oké bij elkaar…” dan serveer ik het niet, het moet vuurwerk opleveren! Bieradvies aan gasten perfectioneer ik net zo lang totdat ik zeker weet dat hij of zij het weken later nog over het bier heeft.

Een paar dagen later spreek ik Kees weer. “Je moet je titel gaan afstaan zag ik.” zegt ie. In november 2019 ben ik verkozen tot de beste Bierspecialist in de horeca. Een landelijke titel die me veel heeft gebracht en die het product ‘bier’ weer een stukje meer en beter op de kaart heeft gezet. Nu wordt de wedstrijd weer georganiseerd en zit ik in de jury. Hoewel ik nog steeds heel erg trots ben dat ik de eerste wedstrijd heb gewonnen, zie ik de nieuwe wedstrijd niet echt als het afstaan van m’n titel. Bier in de horeca krijgt een steeds prominentere plek en de kwaliteit van bier -zowel de kwaliteit van het bier zelf, maar ook de manier van bewaren, serveren enzovoorts- stijgt. Maar eerlijk gezegd is er ook nog veel te winnen. Bijvoorbeeld over de kennis van bierpairings, taptechniek of mogelijkheden van bier. En die kennis verspreid zich sneller als je met meer bent. Daarom ben ik ook wel blij dat er een opvolger komt. Iemand die net zo bezeten van bier is als ik. Want het is alles of niets Kees!

 

PROOST!

Richard Moerkerk