Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu  gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze anders eerst de kroeg als neutraal terrein zouden kiezen.

In het café vind ik het prachtig om te zien hoe mensen elkaar leren kennen, om te zien of er op zo’n avond chemie is, of juist niet… Soms is de match zo duidelijk dat een blind paard het met zijn ogen dicht nog ziet, vanaf een kilometer afstand… En als de date minder goed verloopt kunnen we -als behulpzame gastheer of vrouw- de hamer op tafel leggen om het ijs te breken. Als biersommelier ben ik vooral bezig met de ideale match tussen bier en spijs. Natuurlijk help ik twee stuntelende daters graag even op weg als de date bij ons in het café niet op gang wil komen, maar nog liever vind ik de perfecte combinatie tussen een bier en een gerecht of hapje.

Bieradvies bij gerechten wordt steeds vaker gegeven. Bijvoorbeeld in magazines van supermarkten of bij recepten op internet. Je zou denken dat ik dat alleen maar toe kan juichen. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Sterker nog, vaak raak ik er diep bedroefd van. Een uitgebreide receptuur, prachtige foto’s, exacte temperaturen en garingstijden, alles is tot in detail omschreven. Maar als drankadvies staat er dan: ‘Lekker met een donker bier.’ Ik krijg daar bultjes van.

Bier en spijscombinaties zijn fantastisch als ze specifiek zijn. Als het bier perfect bij het gerecht of hapje past vliegen de smaken door het dak! Zelfs de schenktemperatuur en het type glas hebben invloed op de smaak en de beleving. Een bieradvies als ‘Lekker met een donker bier’ is dus veel te algemeen. Dat klinkt voor mij als ‘een man met donker haar matcht bij een vrouw met donker haar…’. Zelfs dat blinde paard ziet, met zijn ogen dicht en terwijl ie om de hoek staat, dat die benadering te simpel is.

Het ene bier is het andere niet. Het ene abdij blonde bier is veel zoeter dan het andere, die bijvoorbeeld veel fruitiger of kruidiger van smaak is. De ene stout heeft een smaak van koffie, terwijl de andere veel meer naar chocolade smaakt. En dan heb ik nog niet eens over dubbel bieren, of één van de vele andere brouwstijlen. Het is dus gek om bij een bierpairing te zeggen dat ‘een donker bier’ er lekker bij smaakt. Misschien smaakt een willekeurig donker bier in combinatie niet slecht, maar de toegevoegde waarde is er pas als de pairing je helemaal in vuur en vlam zet.

De perfecte pairing proef je door eerst een slok van het bier te nemen, zodat je weet hoe het bier op zichzelf smaakt. Neem daarna een hap van het gerecht of snackje en dan weer een slok van het bier. Zo proef je welke uitwerking het bier en gerecht op elkaar hebben. Vraag gerust je favoriete bierspecialist van De Boom om bieradvies bij je lievelingsgerecht of borrelbox. Zolang de horeca gesloten is kan dat ook via de app of email.