Bier zonder pootje over te gaan

 

Op 25 mei, de avond voor Hemelvaartsdag, vindt de Alkmaarse City Run by night weer plaats. Bij deze achtste editie hardlopen 10.000 deelnemers door de straten en over de gezellige pleinen van de Alkmaarse binnenstad. Er is keuze uit 5 of 10 kilometer en er wordt zelfs een kidsrun van verschillende afstanden georganiseerd.

 

Mede door mijn werk leid ik een vrij Bourgondisch leven. Ik moet nogal eens bieren keuren en ook het maken van bier en food pairings doe ik regelmatig. In beide gevallen ontkom ik er niet aan om de bieren, of de combinatie, daadwerkelijk te proeven. Natuurlijk is dat wat anders dan bier drinken en gaat het om heel andere hoeveelheden, maar omdat het bij mij dagelijks werk is moet ik toch regelmatig sporten om gezond te blijven. En dat doe ik dus ook, ik ben een fanatiek hardloper.

 

Na zo’n wedstrijd als de Alkmaarse City Run by night zie ik menig hardloper het verloren vocht aanvullen met een koel glas bier in één van de Alkmaarse cafés. Heerlijk natuurlijk, maar door de geleverde intensieve inspanning komt de alcohol binnen als een mokerslag en gaan de sportievelingen binnen no time pootje over. Geen goed idee dus.

 

Aan de andere kant is bier rijk aan eiwitten en dat is goed voor het spierherstel. Biertypes als wit en weizen zijn zelfs zeer rijk aan die eiwitten, en zouden dus heel goed in het dieet van een sporter kunnen passen. Alcohol doet dat alleen niet. Gelukkig lenen deze varianten zich tegenwoordig erg goed om tegelijkertijd smaakvol én alcoholvrij of alcoholarm te laten brouwen. Dat zijn dus de uitgelezen bieren om na het sporten te genieten. Gelukkig, want zo kan ik mijn beide passies combineren en houd ik mezelf in evenwicht!

 

Proost!

Richard